Kajen i Ouistreham

Författare: Florence Aubenas
Översättning: Anna Säflund-Orstadius
Utkom: mars 2011
ISBN: 9789186497071

Finanskrisen. Som alla pratade om men som ingen egentligen kunde sätta fingret på eller bedöma omfattningen av. … Jag är journalist, och jag tyckte att jag stod inför en verklighet som jag inte kunde återge därför att jag inte längre fick något grepp om den. … Jag beslöt mig för att ge mig av till en fransk stad som jag inte har några kopplingar till och söka jobb där anonymt. … Jag hyrde ett möblerat rum. Jag behöll min identitet, mitt namn och mina papper, men jag anmälde mig som arbetslös med studentexamen som enda bagage. Jag hade beslutat att sätta stopp den dag då mitt experiment lyckades, det vill säga då jag erbjöds fast anställning. I den här boken berättar jag om vägen dit, en process på nästan sex månader, från februari till juli 2009. Namn på personer och företag har ändrats.


Recensioner

»200 sidor perfektion!»

Go'kväll, SVT om La familia grande

»Hennes språk är kort, kärnfullt och liksom andlöst fint tolkat av översättaren Maria Bodner Gröön. Det är sällan man verkligen känner hur mycket det kostat av suld, skam och svåra minnen för en författare att berätta. Meningarna jagar över sidorna, men Kouchner får ändå genast med sig mig in i mörkret kring den komplexa familjehemligheten.»

Dagens Nyheter om La familia grande

»Det är ingen vacker bild Camille Kouchner, på effektiv, korthuggen prosa, tecknar av de vuxna hon som barn var utlämnad åt. (…) Kouchners skildring av ett i det närmaste tvångsmässigt dyrkande av frihet och ett kategoriskt avvisande av förbud väcker många frågor. Bör verkligen allt vara tillåtet? Är frihet under tvång frihet överhuvudtaget? Förutsätter frihet egoism? Och är frihet verkligen det högsta värdet av alla?»

Svenska Dagbladet om La familia grande

»Hennes bok är en otäck berättelse om hur 60- och 70-talens sexuella revolution kunde användas som kuliss för övergrepp mot barn, berättad av en insider. ... På ett naket och rumphugget, faktiskt poetiskt språk, gör hon upp med bristen på empati i ett samhälle där barns rättigheter alltid kommer i andra hand. Det blir en modig uppgörelse, inte bara med dåtidens förövare, utan också med de högt uppsatta som vet vad som pågår, men fortfarande väljer att blunda.»

Expressen om La familia grande

Nyhetsbrev

Följ oss på Facebook Instagram