Jag lever och du hör mig inte

Författare: Daniel Arsand
Översättning: Håkan Lindquist och Davy Prieur
Bandtyp: Danskt band
Sidantal: ca 250
Utkom: Juni 2020
ISBN: 9789186497736

När Klaus Hirschkuh stiger av tåget på stationen i Leipzig en novemberdag 1945, är det en stad i spillror han återser. Den 23-årige tysken är själv en spillra efter fyra år i koncentrationslägret Buchenwald, dit han deporterats för att han är homosexuell. Han söker upp sina föräldrar, för vilka skammen över sonens homosexualitet är djupare än tacksamheten över att återse honom levande. Klaus flyr hemmet och tar sig till Frankrike, där han i ett halvt sekel kommer att leva i exil. Ett nytt liv med arbete, vänskap och kärlek, men där minnen av de bestialiska övergrepp han själv och medfångarna i lägret utsattes för aldrig upphör att hemsöka honom. 

Jag lever och du hör mig inte är en angelägen och oförglömlig berättelse om överlevandets mirakel. Arsands språk äger en kraft och intensitet som inte väjer för närgångna beskrivningar av de fasor som lägerfångarna med de rosa trianglarna, de homosexuella, fick utstå .

 


Recensioner

»Denna psykologiskt gäckande och drömskt febriga historia om utanförskap och hopplöshet är oerhört skickligt berättad på ett utsökt språk.»

BTJ-häftet om Det långsamma livet

»Det är en storartad roman om Mounirs olyckliga kärlekshistoria med ett Frankrike som inte förmår ge hela sin befolkning frihet, jämlikhet och broderskap.»

Göteborgs-Posten om Det långsamma livet

»’Det tredje kriget’ har en ovanlig sensualitet, en ömsint förmåga att återge det ganska lilla barnets ofiltrerade upplevelse av världens överväldigande mångfald. (...) Varje barndom tar slut, men utdrivandet från paradiset gestaltas sällan lika effektivt och åskådligt som i ’Det tredje kriget’. Man kan inte återvända, för det man lämnade finns inte kvar och den man var som lämnade finns inte heller kvar. Det finns en stor sorg i det, men också en liten möjlighet, och Line Papins fina roman g

Svenska Dagbladet om Det tredje kriget

»Jag lever och du hör mig inte är en oerhört stark och viktig historia, mästerligt skriven.»

Nyhetsbrev

Följ oss på Facebook Instagram