Jag lever och du hör mig inte

Författare: Daniel Arsand
Översättning: Håkan Lindquist och Davy Prieur
Bandtyp: Danskt band
Sidantal: ca 250
Utkommer: November 2019
ISBN: 9789186497736

När Klaus Hirschkuh stiger av tåget på stationen i Leipzig en novemberdag 1945, är det en stad i spillror han återser. Den 23-årige tysken är själv en spillra efter fyra år i koncentrationslägret Buchenwald, dit han deporterats för att han är homosexuell. Han söker upp sina föräldrar, en skugga, en vålnad, för vilka skammen över sonens homosexualitet är djupare än tacksamheten över att han återkommit levande. Klaus får arbete på ett herrskrädderi, där mötet med fransmannen René blir livsavgörande. Tillsammans flyr de landet och tar sig till fots över till Frankrike, där Klaus kommer att leva i exil i ett halvsekel. Han får arbete och vänner och upplever djup kärlek men bär ständigt på minnet av Heinz, hans ungdoms älskade, som valde att kasta sig ut genom ett fönster när Gestapo kom för att föra dem till Buchenwald.

Jag lever och du hör mig inte är en angelägen berättelse om överlevandets mirakel som biter sig fast i läsaren och blir kvar för alltid. Arsands språk äger en kraft och intensitet som inte väjer för närgångna beskrivningar av de bestialiska övergrepp som fångarna med de rosa trianglarna, de homosexuella, fick utstå i lägret.

Utkommer november 2019

 


Recensioner

»Det är svårt att inte bli John Mitchell under läsningen. Gaëlle Josse skriver hans dagbok de sista nio arbetsdagarna på Ellis Island med en stark närvaro och trovärdighet och ständigt under läsningen kommer tankar som: Vilken tur jag haft som inte tvingats fly.»

»en högst meningsfull insats för att ge röst åt människor vars öden sedan länge är glömda.»

»Det händer inget särskilt i ’Våra liv’ men ibland kommer det dagar då sömmarna spricker och det alldagliga kommer ur gängorna och sen är allt som vanligt igen, man anpassar sig, man åldras, man fortsätter. Och dessa dagars uppfinnare och detaljerade uttolkare är hon, den mästerliga Marie-Hélène Lafon.»

Kulturnytt, P1 om Våra liv

»’Våra liv’ blir en metaroman, en gestaltning av vad som pågår i en författares huvud. Ett litet sandkorn och runt det en skavande fantasi eller verklighet som skapar lager på lager till en skimrande pärla. ... Språket är tätt och rikt, ett njutningsfullt flöde tack vare Lafons användning av skiljetecken. Bildspråket rinner likt vatten; i alla fall den här läsaren ville inte att det ska upphöra.»

Jönköpings-Posten om Våra liv

Nyhetsbrev

Följ oss på Facebook Twitter