Det tredje kriget

Författare: Line Papin
Översättning: Maria Björkman
Originaltitel: Les os des filles
Bandtyp: Danskt band
Sidantal: 192
Utkommer: Oktober 2020
ISBN: 9789186497781

»Det tredje kriget är historien om tre kvinnor: Ba, hennes dotter och dotterdotter – min mormor, mamma och jag själv. Den börjar på 1960-talet under det andra indokinakriget med bomberna som faller över en vietnamesisk by. Ba uppfostrar ensam sina tre döttrar i avsikt att flytta till Hanoi, huvudstaden, för att ta sig ur de miserabla levnadsförhållanderna. Även om hon lyckas med det, bryter det dagliga livet samman 2005 av att döttrarna flyttar till Europa. Medanmormodern blir kvar i Hanoi, slår sig dottern och dotterdottern ner i Frankrike. Flickan, som rycks upp från sitt hemland, bevarar i sin kropp minnet av krig, hungersnöd och bomber. När hon några år senare insjuknar, minns hennes trötta kropp, på sjukhuset där hon befinner sig, en mormors kamp för att överleva.

På så sätt är Det tredje kriget en roman om tre generationer kvinnor som har genomgått tre strider: kriget, exilen och sjukdomen. Hur påverkar historiska skeenden personliga relationer? Hur kan det känslomässiga bandet mellan en dotter och hennes mor brista av en bomb, ett flygpaln eller ett sjukhus? Vad är då våra ben som håller oss uppe gjorda av? År 2018 ville jag återvända till berättelsen om detta brustna modersband för att, kanske genom skrivandet reparera saker som inte går att reparera.»

Så beskriver Line Papin sin tredje roman Det tredje kriget, med vilken hon introduceras på svenska. Det är en stark berättelse om hur en ung människa påverkas av uppbrott och exil, ämnen lika aktuella idag som i den tid Line Papin så känsloigt skildrar.

 


Recensioner

»Jag lever och du hör mig inte är en oerhört stark och viktig historia, mästerligt skriven.»

»Författaren har en alldeles egen röst, som översättaren tar väl till vara. Barns utsatthet i familj och samhälle gestaltas drömskt och poetiskt men också våldsamt. Himlen över taket är en fascinerande bok som trots svärta inger hopp.»

Btj-häftet om Himlen över taket

»Massvåldtäkterna, det hårda arbetet, den vattniga soppan skjuts in i texten i ett febrigt flöde. I övrigt är språket återhållet, registrerande. Jag gillar den pendlingen i rytm och tilltal.»

Kulturnytt, P1 om Jag lever och du hör mig inte

»Vi har således på svenska introducerats för en mäktig fransk roman, skriven av Danel Arsand (...) Hans gripande litterära metod, såväl språkligt som berättarmässigt, gör att jag hoppas få läsa mer av honom.»

Bloggen Inre exil om Jag lever och du hör mig inte

Nyhetsbrev

Följ oss på Facebook Twitter