Det långsamma livet

Författare: Abdellah Taïa
Översättning: Håkan Lindquist & Davy Prieur
Bandtyp: Danskt band
Sidantal: 264
Utkommer: November 2020
ISBN: 9789186497798

Efter terrorattentaten i Frankrike 2015 befinner sig Mounir, en 40-årig marockan, i en trängd situation. Han har nyligen flyttat in i en tvåa på Rue de Turenne i Paris. I en minimal lya på femte våningen med toalett i farstun fördriver den 80-åriga och fattiga Madame Marty sina dagar i instängdhet. Vänskapen mellan dessa två, republikens utstötta, fördjupas fram till den dag då allt urartar. Efter att ha genomlidit ännu en sömnlös natt, då han tvingats lyssna på vartenda ljud, vartenda steg från Madame Marty, när hon med svagt hjärta hasar runt på sina fjorton kvadratmeter ovanför hans huvud, är Mounirs nerver på helspänn. På trappavsatsen vrålar han ut sin desperation över Madame Marty, som skrämd av hans hotelser, ringer polisen som snabbt är på plats.
Antoine, polismannen som förhör Mounir, misstänker honom för att ha samröre med jihadister.
Men existerar verkligen Antoine? Var går gränsen mellan fantasi och verklighet?

Med Det långsamma livet har Abdellah Taïa skapat en storslagen roman om uppbrott, om ensamhet och drömmar. Romanen var nominerad till såväl Prix Goncourt som Prix Renaudot 2019.

 


Recensioner

»Jag lever och du hör mig inte är en oerhört stark och viktig historia, mästerligt skriven.»

»Författaren har en alldeles egen röst, som översättaren tar väl till vara. Barns utsatthet i familj och samhälle gestaltas drömskt och poetiskt men också våldsamt. Himlen över taket är en fascinerande bok som trots svärta inger hopp.»

Btj-häftet om Himlen över taket

»Massvåldtäkterna, det hårda arbetet, den vattniga soppan skjuts in i texten i ett febrigt flöde. I övrigt är språket återhållet, registrerande. Jag gillar den pendlingen i rytm och tilltal.»

Kulturnytt, P1 om Jag lever och du hör mig inte

»Vi har således på svenska introducerats för en mäktig fransk roman, skriven av Danel Arsand (...) Hans gripande litterära metod, såväl språkligt som berättarmässigt, gör att jag hoppas få läsa mer av honom.»

Bloggen Inre exil om Jag lever och du hör mig inte

Nyhetsbrev

Följ oss på Facebook Twitter