Färder i filmens värld

Författare: J. M. G. Le Clézio
Översättning: Ulla Bruncrona
Utkom: maj 2010
ISBN: 9789197734790

»Historien fortsätter på gatan efter att ordet Slut har utplånats och biografsalongen har återgått till sitt viloläge, det vill säga tystnad och mörker, med bara några möss på jakt efter smulor mellan raderna av hopfällda stolar. Historien fortsätter, personerna, orden, musiken, känslorna och utbytet. Barnen härmar hjälten några ögonblick till, de vuxna pratar, diskuterar och kritiserar … Älskande famnar varandra men drömmer kanske om en annan kärlek. Tiden har upphävts för en stund.»

J.M.G. Le Clézio är en passionerad filmälskare. I Färder i filmens värld, 2007, berättar han lustfyllt om sina starka filmupplevelser, alltifrån 1940-talets seanser i mormoderns våning i Nice med en Pathé Babyprojektor och ett lakan som filmduk till möten med dagens unga koreanska filmskapare. Färden går via mästare som Jean Vigo, Yasujiro Uzu, Antonioni, Godard och Bergman, vars Sommaren med Monika Le Clézio skriver om med särskild värme.

Översättning av Ulla Bruncrona.


Recensioner

»’Våra liv’ blir en metaroman, en gestaltning av vad som pågår i en författares huvud. Ett litet sandkorn och runt det en skavande fantasi eller verklighet som skapar lager på lager till en skimrande pärla. ... Språket är tätt och rikt, ett njutningsfullt flöde tack vare Lafons användning av skiljetecken. Bildspråket rinner likt vatten; i alla fall den här läsaren ville inte att det ska upphöra.»

Jönköpings-Posten om Våra liv

»Våra liv är en vacker och tät roman.»

Aftonbladet om Våra liv

»Detta är en mycket fin samling dikter, stillsamt eftertänksamma, på ett enkelt och avskalat språk, där varje ord är noga utvalt. Översättningen är mycket lyhörd.»

»Lafons precisionsprosa gör boken omöjlig att lägga ifrån sig. En tidsbild av några årtionden från den fredliga epoken efter andra världskriget som nu går mot sitt slut men som lever i Lafons vackra bildspel från Paris tolfte arrondissement.»

Norrbottens-Kuriren om Våra liv

Nyhetsbrev

Följ oss på Facebook Twitter