Döden inpå livet

Författare: Maureen O'Brien
Översättning: Berit Skogsberg
Utkom: maj 2009
ISBN: 9789197734721

Den vackra, framgångsrika skådespelerskan Liza Drew hittas död i ett tomt hus i London. Mord eller självmord? Kriminalkommissarie John "Knivbladet" Bright kopplas in på fallet som snart utvecklas till ett fängslande psykologiskt drama mellan honom och en av de tre huvudmisstänkta: modern, Lizas älskare Paul och bästa vännen Millie.

O'Brien förlägger handlingen till teaterns och televisionens värld, miljöer som hon som skådespelerska och regissör är väl förtrogen med. Träffsäkert skildrar hon skådespelarlivet med dess framgångar och stunder av eufori, men också utsattheten under mediernas närgångna bevakning.


Recensioner

»Det händer inget särskilt i ’Våra liv’ men ibland kommer det dagar då sömmarna spricker och det alldagliga kommer ur gängorna och sen är allt som vanligt igen, man anpassar sig, man åldras, man fortsätter. Och dessa dagars uppfinnare och detaljerade uttolkare är hon, den mästerliga Marie-Hélène Lafon.»

Kulturnytt, P1 om Våra liv

»’Våra liv’ blir en metaroman, en gestaltning av vad som pågår i en författares huvud. Ett litet sandkorn och runt det en skavande fantasi eller verklighet som skapar lager på lager till en skimrande pärla. ... Språket är tätt och rikt, ett njutningsfullt flöde tack vare Lafons användning av skiljetecken. Bildspråket rinner likt vatten; i alla fall den här läsaren ville inte att det ska upphöra.»

Jönköpings-Posten om Våra liv

»Våra liv är en vacker och tät roman.»

Aftonbladet om Våra liv

»Detta är en mycket fin samling dikter, stillsamt eftertänksamma, på ett enkelt och avskalat språk, där varje ord är noga utvalt. Översättningen är mycket lyhörd.»

Nyhetsbrev

Följ oss på Facebook Twitter