Döden inpå livet (pocket)

Författare: Maureen O'Brien
Översättning: Berit Skogsberg
Sidantal: 295
Utkom: Juni 2014
ISBN: 9789186497361

Den vackra, framgångsrika skådespelerskan Liza Drew hittas död i ett tomt hus i London. Mord eller självmord? Kriminalkommissarie John "Knivbladet" Bright kopplas in på fallet som snart utvecklas till ett fängslande psykologiskt drama mellan honom och en av de tre huvudmisstänkta: modern, Lizas älskare Paul och bästa vännen Millie.

O'Brien förlägger handlingen till teaterns och televisionens värld, miljöer som hon som skådespelerska och regissör är väl förtrogen med. Träffsäkert skildrar hon skådespelarlivet med dess framgångar och stunder av eufori, men också utsattheten under mediernas närgångna bevakning.


Recensioner

»Det är svårt att inte bli John Mitchell under läsningen. Gaëlle Josse skriver hans dagbok de sista nio arbetsdagarna på Ellis Island med en stark närvaro och trovärdighet och ständigt under läsningen kommer tankar som: Vilken tur jag haft som inte tvingats fly.»

»en högst meningsfull insats för att ge röst åt människor vars öden sedan länge är glömda.»

»Det händer inget särskilt i ’Våra liv’ men ibland kommer det dagar då sömmarna spricker och det alldagliga kommer ur gängorna och sen är allt som vanligt igen, man anpassar sig, man åldras, man fortsätter. Och dessa dagars uppfinnare och detaljerade uttolkare är hon, den mästerliga Marie-Hélène Lafon.»

Kulturnytt, P1 om Våra liv

»’Våra liv’ blir en metaroman, en gestaltning av vad som pågår i en författares huvud. Ett litet sandkorn och runt det en skavande fantasi eller verklighet som skapar lager på lager till en skimrande pärla. ... Språket är tätt och rikt, ett njutningsfullt flöde tack vare Lafons användning av skiljetecken. Bildspråket rinner likt vatten; i alla fall den här läsaren ville inte att det ska upphöra.»

Jönköpings-Posten om Våra liv

Nyhetsbrev

Följ oss på Facebook Twitter