Flickan och berget

Författare: Pierre Péju
Översättning: Anders Bodegård
Utkom: september 2005
ISBN: 9197532827

Bokhandlaren Etienne Vollard är storvuxen, rödhårig och folkskygg. Hela hans värld är böckerna som fyller hans affär till bristningsgränsen. Men en regnig novemberkväll förändras hans liv när han kör på en liten flicka som rusar ut framför hans skåpbil.

Han uppsöker flickan som i koma förts till ett sjukhus uppe i bergen. Genom att recitera texter ur världslitteraturen som han lagrat i sitt fenomenala minne hoppas Vollard till sist kunna återföra flickan till livet.


Recensioner

»’Våra liv’ blir en metaroman, en gestaltning av vad som pågår i en författares huvud. Ett litet sandkorn och runt det en skavande fantasi eller verklighet som skapar lager på lager till en skimrande pärla. ... Språket är tätt och rikt, ett njutningsfullt flöde tack vare Lafons användning av skiljetecken. Bildspråket rinner likt vatten; i alla fall den här läsaren ville inte att det ska upphöra.»

Jönköpings-Posten om Våra liv

»Våra liv är en vacker och tät roman.»

Aftonbladet om Våra liv

»Detta är en mycket fin samling dikter, stillsamt eftertänksamma, på ett enkelt och avskalat språk, där varje ord är noga utvalt. Översättningen är mycket lyhörd.»

»Lafons precisionsprosa gör boken omöjlig att lägga ifrån sig. En tidsbild av några årtionden från den fredliga epoken efter andra världskriget som nu går mot sitt slut men som lever i Lafons vackra bildspel från Paris tolfte arrondissement.»

Norrbottens-Kuriren om Våra liv

Nyhetsbrev

Följ oss på Facebook Twitter