Flickan och berget

Författare: Pierre Péju
Översättning: Anders Bodegård
Utkom: september 2005
ISBN: 9197532827

Bokhandlaren Etienne Vollard är storvuxen, rödhårig och folkskygg. Hela hans värld är böckerna som fyller hans affär till bristningsgränsen. Men en regnig novemberkväll förändras hans liv när han kör på en liten flicka som rusar ut framför hans skåpbil.

Han uppsöker flickan som i koma förts till ett sjukhus uppe i bergen. Genom att recitera texter ur världslitteraturen som han lagrat i sitt fenomenala minne hoppas Vollard till sist kunna återföra flickan till livet.


Recensioner

»Hennes bok är en otäck berättelse om hur 60- och 70-talens sexuella revolution kunde användas som kuliss för övergrepp mot barn, berättad av en insider. ... På ett naket och rumphugget, faktiskt poetiskt språk, gör hon upp med bristen på empati i ett samhälle där barns rättigheter alltid kommer i andra hand. Det blir en modig uppgörelse, inte bara med dåtidens förövare, utan också med de högt uppsatta som vet vad som pågår, men fortfarande väljer att blunda.»

Expressen om La familia grande

»Ni som ännu inte bekantat er med Marie-Hélène Lafons författarskap har en underbar läsvandring framför er.»

Svenska Dagbladet om En sons historia

»Det är lågmält skimrande texter om ett svunnet Norrbotten, ett eget universum, där världshändelserna bara på omvägar letade sig in.»

»Man brukar tala om en konstnärs sena stil. Det slår mig att Modiano nått dit nu. I sina senaste tre-fyra böcker – och inte minst i ’Osynligt bläck’ – har han hittat en perfekt, seren ton och en märkvärdig förmåga att få stillsamma, vardagliga iakttagelser att framstå som sprängstoff. Mening följer på mening i ett sällsamt, njutnigsfyllt flöde. Ett halvt bortglömt eller länge negligerat minne aktiveras och fylls av glödande innebörd.» 

Sydsvenskan om Osynligt bläck

Nyhetsbrev

Följ oss på Facebook Instagram