Flickan och berget

Författare: Pierre Péju
Översättning: Anders Bodegård
Utkom: september 2005
ISBN: 9197532827

Bokhandlaren Etienne Vollard är storvuxen, rödhårig och folkskygg. Hela hans värld är böckerna som fyller hans affär till bristningsgränsen. Men en regnig novemberkväll förändras hans liv när han kör på en liten flicka som rusar ut framför hans skåpbil.

Han uppsöker flickan som i koma förts till ett sjukhus uppe i bergen. Genom att recitera texter ur världslitteraturen som han lagrat i sitt fenomenala minne hoppas Vollard till sist kunna återföra flickan till livet.


Recensioner

»Det är svårt att inte bli John Mitchell under läsningen. Gaëlle Josse skriver hans dagbok de sista nio arbetsdagarna på Ellis Island med en stark närvaro och trovärdighet och ständigt under läsningen kommer tankar som: Vilken tur jag haft som inte tvingats fly.»

»en högst meningsfull insats för att ge röst åt människor vars öden sedan länge är glömda.»

»Det händer inget särskilt i ’Våra liv’ men ibland kommer det dagar då sömmarna spricker och det alldagliga kommer ur gängorna och sen är allt som vanligt igen, man anpassar sig, man åldras, man fortsätter. Och dessa dagars uppfinnare och detaljerade uttolkare är hon, den mästerliga Marie-Hélène Lafon.»

Kulturnytt, P1 om Våra liv

»’Våra liv’ blir en metaroman, en gestaltning av vad som pågår i en författares huvud. Ett litet sandkorn och runt det en skavande fantasi eller verklighet som skapar lager på lager till en skimrande pärla. ... Språket är tätt och rikt, ett njutningsfullt flöde tack vare Lafons användning av skiljetecken. Bildspråket rinner likt vatten; i alla fall den här läsaren ville inte att det ska upphöra.»

Jönköpings-Posten om Våra liv

Nyhetsbrev

Följ oss på Facebook Twitter