Fjärilens tyngd

Författare: Erri De Luca
Översättning: Madeleine Gustafsson
Bandtyp: Danskt band
Sidantal: 96
Utkommer: Maj 2021
ISBN: 9789186497804

Någonstans i de italienska Alperna härskar sedan många år en alpget över sin flock. Sin exceptionella storlek och styrka till trots, känner djuret på sig att hans sista tid som kung har kommit. Inte långt därifrån har en tjvuvskytt återvänt för att leva uppe i bergen, och även hans tid börjar bli knapp. Hans sista ambition som jägare är att fälla det enda djur som alltid har undkommit honom.

Kring dessa två starka krafter fladdrar en vit fjäril för att slutligen stanna på alpgetens vänstra horn.

Fjärilens tyngd är en gripande, svindlande vacker saga, i vilken författaren på ett poetiskt och djupt personligt språk sammanfattar sin vision av människans samspel med naturen.


Recensioner

»Det här är läsandets sanna tjusning. (...) En sons historia är ett pussel med saknade bitar, men de befintliga skärvorna är behandlade med författarens yttersta varsamhet. Det är en ynnest att läsa Marie-Hélène Lafon.»

Tidningen Vi om En sons historia

»En episk släktsaga som sträcker sig över precis hundra år, flera generationer, två stora krig, ouppklarade hemligheter och strävsam vardag brukar kräva sexhundra sidor, kanske flera volymer av ymnigt berättande. Lafon behöver bara 160 glesa sidor. Det är ett underverk.»

Expressen om En sons historia

»Lafon har en känslig, djupt personlig och påfallande vacker stil som genomsyrar hennes i alla bemärkelser livfulla och ändå eftertänksamt stillsamma berättelse. En sons historia är en lysande liten klenod värd läsarens odelade uppmärksamhet.» Helhetsbetyg: 5

BTJ-häftet om En sons historia

»En levande och berörande bok som inte stannar vid denna flicka, utan förstås berör alla världens barn som dras genom krig och flykt och försöker vara vuxnare än de vuxna.»

Arbetaren om Det tredje kriget

Nyhetsbrev

Följ oss på Facebook Instagram