Ögonblick av frihet. Dagboksblad 1915-1941

Författare: Virginia Woolf
Översättning: Rebecca Alsberg
Originaltitel: A moment's liberty: The shorter version
Bandtyp: Inbunden
Sidantal: 781
Utkom: Juni 2007
ISBN: 9789197658829

»Jag tycker om londonlivet så här tidigt på sommaren – att strosa på gator och gona sig i parker, och om mina böcker får framgång, om vi kunde börja bygga ut Monks och installera radio åt Nelly och om – om – om. Men det jag verkligen skulle vilja är att ha tre pund till att köpa mig ett par kängor med gummisula och ge mig ut på fotvandring om söndagarna. En sak förefaller mig vara ställd utom allt tvivel, med tanke på mitt nuvarande sinnestillstånd: att jag äntligen har borrat mig ner i min oljekälla och inte kan skriva fort nog för att få upp allt till ytan. Jag har nu minst sex noveller som väller fram inom mig och känner äntligen att jag kan skapa ord av mina tankar. Och tänk om jag skulle bli en av de intressanta – jag ska inte säga främsta – men intressanta romanförfattarna?»

Ur dagboken den 20 april 1925

Ögonblick av frihet är ett rikhaltigt urval ur Virginia Woolfs stora dagboksmaterial.

Boken valdes ut av Föreningen Svensk Bokkonst som en av 25 »föredömligt formgivna och producerade» svenska böcker 2008. Motiveringen löd: »Ett band med klassisk typografi när den är som bäst med ett elegant omslag. Sparsmakad och enkel, riktigt vacker allt igenom.» Formgivare är Leif Thollander.


Recensioner

»Det här är läsandets sanna tjusning. (...) En sons historia är ett pussel med saknade bitar, men de befintliga skärvorna är behandlade med författarens yttersta varsamhet. Det är en ynnest att läsa Marie-Hélène Lafon.»

Tidningen Vi om En sons historia

»En episk släktsaga som sträcker sig över precis hundra år, flera generationer, två stora krig, ouppklarade hemligheter och strävsam vardag brukar kräva sexhundra sidor, kanske flera volymer av ymnigt berättande. Lafon behöver bara 160 glesa sidor. Det är ett underverk.»

Expressen om En sons historia

»Lafon har en känslig, djupt personlig och påfallande vacker stil som genomsyrar hennes i alla bemärkelser livfulla och ändå eftertänksamt stillsamma berättelse. En sons historia är en lysande liten klenod värd läsarens odelade uppmärksamhet.» Helhetsbetyg: 5

BTJ-häftet om En sons historia

»En levande och berörande bok som inte stannar vid denna flicka, utan förstås berör alla världens barn som dras genom krig och flykt och försöker vara vuxnare än de vuxna.»

Arbetaren om Det tredje kriget

Nyhetsbrev

Följ oss på Facebook Instagram